Vinterkräksjukan

Vinterkräksjukan kännetecknas av kräkningar och diarréer som kommer väldigt hastigt och plötsligt. Viruset är väldigt smittsamt och kan smitta ner en hel arbetsplats eller förskola.


Så lätt smittar vinterkräksjukan

vinterkräksjukanVinterkräksjukan smittar både direkt och indirekt från smittade personer. Det kan också spridas via dricksvatten och de livsmedel som har sköljts eller varit i kontakt med vattnet.

I en enda droppe kräks eller avföring så finns det miljoner virus. För att bli smittad av vinterkräksjukan så behöver du bara bli utsatt för 10-100 virus.

Undvik att bli smittad genom att:
  • Ha en god handhygien
  • Undvik bufféer
  • Håll dig borta från magsjuka personer
Inkubationstid

Om du blir smittad så tar det ett till två dygn innan symptomen bryter ut i form av hastiga kräkningar och diarréer.

Hur länge är du smittsam?

När du har varit symptomfri i två dygn är du oftast inte längre smittsam. Därför brukar 48 timmar rekommenderas för umgänge. Men i vissa fall kan du smitta upp till tre veckor efter att du har blivit frisk.

För att undvika att smitta andra är det viktigt att du har en go handhygien och inte lagar mat åt andra.

Behandling

Vinterkräksjukan går över av sig själv efter några dagar. Det du kan tänka på under tiden är att få i dig vätska. Ta gärna vätskeersättning då detta även innehåller salter som du behöver.

För barn är detta särskilt viktigt då barn är känsliga för vätskebrist än vuxna.

Immunitet

Vissa personer har ett genetiskt skydd mot vinterkräksjukan och kan alltså vara immuna. Det sägs att en femtedel av Sveriges befolkning har denna gen.

Men eftersom vinterkräksjukan är ett virus som hela tiden muterar så kan du som är immun bli sjuk i vinterkräksjukan av ett muterade vinterkräksjukvirus.

För mer och djupare information om vinterkräksjukan

Vinterkräksjukan.se kan du läsa mer om viruset och dess symptom, smitta, behandling, immunitet, behandling för vuxna, behandling för barn samt hur forskningen ser ut om framtida möjligheter om vaccinering.