Ät detta om du har maginfluensa

När man drabbats av maginfluensa är det viktigt att man får i sig vätska och äter mat som är skonsam för magen. Här ger vi dig tips på mat som du kan äta när du har maginfluensa.


Drick vatten

Maginfluensa orsakar kräkningar och diarréer. Man förlorar därmed mycket vätska. Se till att dricka mycket vatten, helst i små mängder, ofta. Har du svårt att behålla vätska, prova att suga på isbitar. Ge dock inte isbitar till små barn.

Mild mat

Kokt mat som ris, vit fisk, potatis och grönsaker lugnar oroliga magar. Soppor är också skonsamt. Bananer är bra för magen och är mycket rika på kalium.

Ingefära

Ingefära är en ört som sägs fungera som ett universalmedel mot det mesta. Det är känt sedan länge att ingefära besitter antiinflammatoriska egenskaper och lindrar bland annat oroliga magar, illamående och smärta. Ingefära kan konsumeras på olika sätt, men vanligast är att koka ingefärste.

Recept på ingefärste:

  • Koka några bitar färsk ingefära i vatten i 10 minuter
  • Sila vattnet ner i en kopp
  • Tillsätt lite honung, citron och gurkmeja

Pepparmynta

Flera forskningsstudier har visat pepparmyntets positiva hälsoeffekter. Pepparmyntste har bland annat visat fungera bra mot oroliga magar, illamående och magsmärtor.

Äpplecidervinäger

En matsked äppelcidervinäger lugnar en orolig mage och minskar illamående. Om koncentrerad äppelcidervinäger är för starkt, kan du späda ut det i ett glas vatten. Äppelcidervinäger innehåller probiotika som är viktig för en god maghälsa.

Salta snacks

Saltet binder vatten och minskar förlust av vätska.

Läs mer om hur du behandlar maginfluensa här.