Barn med maginfluensa

De flesta magsjukor gör över av sig själv. Se dock till att hela tiden fylla på med vätska då små barn är mycket känsliga för vätskebrist. När barnet vill börja äta igen ska du ge lättsmält mat, gärna mat som kan lindra diarréer. Det är viktigt att barnet är hemma från förskolan under hela denna period.


barn med maginfluensaBarn är känsliga för vätskeförlust

Barn är mycket känsligare för vätskeförlust än vuxna. Ju yngre barn desto känsligare.

Om ett litet barn förlorar mycket vatten kan det snabbt bli väldigt dåligt. Försök därför att hela tiden fylla på med vätska.

Ge vätskeersättning

Vätskeersättning är ett säkert sätt att fylla på med både vätska och salter. Om barnet kräks ska du ge vätskeersättning mellan kräkningarna.

Om barnet kräks upp vätskeersättningen

Om barnet kräks så fort det dricker något ska du ge en matsked vätskeersättning varannan minut. På så sätt hinner kroppen suga i sig vätskan innan kräkningen kommer.

Vilken mat är bäst?

Kräkningarna slutar oftast innan diarréerna. När barnet då vill börja äta igen så ska du ge lättsmält mat men som även kan hjälpa till att stoppa diarréerna.

Ge den mat som barnet är sugen på, alltså vanlig mat. Men försök att göra den lite snällare.

Kost som fungerar stoppande och som är ”snäll” mot magen vid diarré är vitt bröd, kex, skorpor, kokt fisk, kyckling, ris, te, bananer och blåbär.

Morotssoppa är bra för små barn

För små barn som är äldre än 6 månader kan morotssoppa som är gjord på morotspuré och vatten vara ett bra alternativ på mat som fungerar stoppande.

Undvik viss frukt och fullkorn

Undvik torkad frukt, plommon, päron, messmör, socker och sötningsmedel.

Sök vård om barnet visar tecken på vätskebrist

Om barnet visar tecken på vätskebrist samtidigt som det har täta diarréer och kräkningar så ska du söka vård. Symptom på vätskebrist är en påtaglig trötthet, ointresse för omgivningen, inte orkar leka och kissar väldigt lite.

Sök även vård om barnet:

Om barnet har kraftiga magsmärtor eller väldigt hög feber samtidigt som det har kräkningar och diarréer så ska du söka vård. Detsamma gäller om det finns blod i diarréerna.

Gå tillbaka till förskolan?

Maginfluensa smittar ofta väldigt lätt. Därför är det viktigt att barnet stannar hemma för att undvika smittspridning.

Barnet ska stanna hemma fram till dess att barnet äter som vanligt och varit symptomfri under två dygn.