Matförgiftning

Du kan bli matförgiftad av livsmedel som har hanterats dåligt. Symptomen, så som kraftiga kräkningar, kommer redan efter en till sex timmar.


Symptom på matförgiftning

Du blir kraftigt illamående, får knipsmärtor i magen och våldsamma kräkningar. Du kan även få diarré, men feber är ovanligt.  

Har många ätit av samma mat så får nästan alla samma symptom.

Inkubationstiden, alltså den tid från att du har blivit smittad till dess att symptomen dyker upp, är 1-6 timmar.

Så skyddar du dig mot matförgiftning

matförgiftning

Räkor är ett känsligt livsmedel som hela tiden ska hållas kylt för att undvika onödiga risker.

  • En bra handhygien. Det är viktigt att du alltid tvättar händerna efter toalettbesök, innan du hanterar mat och mellan hantering av olika livsmedel.
  • Håll känsliga livsmedel kylda. De livsmedel som är extra känsliga ska alltid förvaras kallt. Om de förvaras i rumsvärme så ökar risken för matförgiftning.
  • Använd skilda redskap. När du hanterar livsmedel så ska du använda olika köksredskap eller diska dem emellan.
  • Kylskåpets temperatur. Ditt kylskåp bör vara högst +6 grader.
  • Köttets temperatur. Kött ska hettas upp över +70 grader.
  • Servera het mat varmt. Den varma mat som du serverar ska vara över +60 grader när den serveras.
  • Matlådor? Kyl ned maten på en gång och ställ in i kylskåp. Låt den inte stå och vänta för länge innan den kyls ner.
  • Mikro? Om du värmer upp mat så ska den bli riktigt varm innan du äter den.

Känsliga livsmedel för matförgiftning

Det finns vissa livsmedel som är extra känsliga för bakterier. Därför bör då hantera och förvara dessa på rätt för att undvika matförgiftning.

Räkor är ett exempel på en produkt som är känslig för bakterietillväxt. För att förhindra detta är det därför viktigt att du förvarar räkor och räksallad i kylskåp eller liknande. Fisk bör helt förvaras på is eller högst +2 grader för att hålla sig som bäst.

Ät inte dessa livsmedel efter sitt bäst-före-datum.

Det finns många andra livsmedel som också kan orsaka matförgiftning så som bakverk, såser, dressingar, smörgåsar, konserverad skinka eller återuppvärmd kött, fisk och fågel.

Behandla matförgiftning

De flesta som drabbas av matförgiftning blir återställda inom ett till två dygn. Under tiden ska du dricka mycket vätska för att ersätta den vätska som kroppen har förlorat. Drick gärna vätskeersättning.